Mitä Taido on?
Taido = vartalon ja mielen tie


Taidon päämääränä on kehittää harrastajaansa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Taido-harjoittelu ja harjoitussalilla vallitseva kuri kehittävät omaehtoista ajattelua, itsehillintää, itseluottamusta, toisten kunnioittamista ja sääntöjen ja normien noudattamista.

Juniori-ikäisille Taido tarjoaa monipuolisen liikuntamuodon. Harjoittelu tapahtuu kehon omaa painoa hyväksikäyttäen. Lihashallinnan, koordinaation ja notkeuden kehittyminen edesauttaa myös muissa urheilulajeissa sekä jokapäiväisessä elämässä menestymistä.

Harrastuksena Taido on monipuolinen; tarjolla on kuntoliikuntaa, kilpaurheilua, kamppailun filosofiaa ja tietenkin itsepuolustustaitoa.Hyökkäys ja puolustus yhdistyvät liikkeeseen


Taidossa hyökätään ja puolustaudutaan samanaikaisesti vartalon akselin erilaisia liikeratoja hyödyntäen. Taidon perustekniikat jaetaan viiteen luokkaan. Jokaisessa tekniikkaluokassa käytetään eri tavoin hyväksi vartalon akselin liikettä.

Liike on yksi kamppailun tärkeimpiä elementtejä. Liikkuvaan ja suuntaansa muuttavaan kohteeseen on vaikea osua. Lisäksi liike antaa hyökkäykselle voimaa. Koska Taido-tekniikoiden voima kehittyy koko vartalon liikkeestä ei niiden torjuminen kannata. Taidon isä, Seiken Shukumine kehitti ainutlaatuisen Unsoku-liikkumisen vastustajan hyökkäyksen väistämiseksi. Unsoku-liikkeiden yhdistäminen akrobaattisiin kuperkeikkoihin, kärrynpyöriin ja voltteihin tekee Taido-ottelusta kolmiuloitteisen. Nämä erilaiset liikkumistavat antavat puolustukselle ja hyökkäykselle nopeutta, voimaa ja yllättävyyttä.
Taido kilpailulajina


Aktiiviselle harjoittelijalle Taido tarjoaa monipuolisen kilpailulajin. Virallisia kilpailumuotoja ovat:

Hokei on ennaltasuunniteltu ottelu kuvitteellisia vastustajia vastaan. Se on tekniikkaliikesarja, joka koostuu hyökkäyksistä, puolustuksista ja liikkumisista.

Jissen on kahden henkilön välinen ottelu, jossa ottelijat hyökkäävät ja puolustavat taidotekniikoita vapaasti soveltaen taidon sääntöjen ja periaatteiden mukaisesti.

Dantai hokei on viisihenkisen joukkueen mahdollisimman yhtäaikainen liikesarja, jossa aloitusmuodostelma pyritään säilyttämään.

Dantai jissen on joukkueottelu, jossa viisi ottelijaa ottelee vuorotellen joukkueenjohtajan johdolla toisen joukkueen ottelijoita vastaan. Jokaisella ottelijalla on oma tekniikkaluokkansa, jonka tekniikoista ottelija saa helpommin pisteitä.

Tenkai on ennaltasuunniteltu taistelu, jossa keskusmies eli shuyaku monipuolista taidotekniikkaa käyttäen tuhoaa kaikki viisi vastustajansa. Jokaisella vastustajalla eli wakiyakulla on oma tekniikkaluokkansa, jota hänen täytyy käyttää ainakin kolmessa hyökkäyksessä.